Cum să Elimini Oboseala Mentală
Dincolo de extremitatea oboselii și suferinței, noi putem găsi cantități imense de ușurință și putere pe care noi niciodată nu am visat să le deținem; surse de putere niciodată solicitate, pentru că noi niciodată nu străpungem prin obstacole.
Te simți ca și cum ai fi prins în densitatea oboselii mentale, scăderea concentrării, vigilenței, și totuși nu reușești să scapi? Această deficiență cognitivă este clasificată drept "ceață cerebrală", o afecțiune care apare în mod regulat la persoanele care prezintă depresie cronică și anxietate. Potrivit filozofului chinez Laozi, oamenii sunt deprimați pentru că noi avem numeroase atașamente, resentimente, vinovăție din trecut și nu reușim să renunțăm la ele. Oamenii sunt anxioși pentru că mintea noastră este mereu ocupată și agitată cu gânduri și regrete din trecut și griji despre viitor, ceea ce ne afectează claritatea mentală și pacea interioară. Pentru a obține pacea interioară, noi trebuie să trăim în momentul prezent. "Doar Trăiește Azi" ca și cum ar fi ultima noastră zi.
Ce Este Ceața Cerebrală?
O schimbare în chimia organismului cauzează o lipsă de claritate mentală, oboseală și un proces decizional deficitar care poate dura ore, zile sau chiar mai mult. Aceasta apare la majoritatea persoanelor în orice moment pe parcursul zilei, afectând munca, școala și viața de acasă. Indiferent de ce încerci să faci să ieși din această stare, tu continui să te simți neputincios, moleșit și confuz. S-ar putea să-ți consumi toată energia încercând să te menții la sarcina pe care trebuie să o faci, dar nu reușești pentru că un val de ceață și mai puternic apare, lăsându-te neputincios și fără speranță.
Ce Cauzează Ceața Cerebrală:
-lipsa de somn
- dieta
- stresul cronic
- depresie cronică
- anxietatea
- prea multe gânduri
Cum se Simte Ceața Cerebrală?
Senzația poate varia de la o persoană la alta, în funcție de gradul de ceață. Orice simptom asociat cu ceața cerebrală te face să te simți secătuit ca și cum ai avea o baterie de 5%, epuizat de toată energia, deși ziua abia a început. Acum poate te întrebi cum pot să funcționez și să-mi îndeplinesc sarcinile pe care trebuie să le fac în timp ce mă lupt în mod conștient cu demonii mei interiori. Ei bine, ai auzit de expresia "prefă-te până reușești". Așa fac mulți dintre noi, dar nu reușesc să răspundă cu succes la conversații semnificative, să le urmeze în consecință și, în cele din urmă, lasă baltă multe demersuri importante.
Prin urmare, suntem din nou de unde am plecat, confruntându-ne cu consecințele ceții cerebrale. Percepem lumea în ceață, ne frecăm constant ochii crezând că vederea noastră se deteriorează și ne simțim din ce în ce mai frustrați. Această luptă constantă cu mintea ta îți afectează viața de zi cu zi, pierzând încrederea în tine și distrugând stima de sine. Este posibil să începi să te autovictimizezi și să te izolezi ajungând să crezi că nimeni nu înțelege durerea ta. Nu gândi exagerat și nu reține gândurile în tine, este timpul să fii vocal, deoarece vei fi surprins de cât de mulți oameni pot fi în situația ta.
Simptomele Ceții Cerebrale:
-senzație de amețeală sau confuzie
- senzație de oboseală
- gândești mai lent decât de obicei
- ești mai distras
- dificultăți în organizarea gândurilor
-nu-ți găsești cuvintele
-uitare
Pune STOP Ceții Cerebrale!
Ești conștient că ești afectat de ceața cerebrală, ești capabil să o prinzi înainte să te domine? Diminuarea ceții cerebrale necesită conștientizare de sine și capacitatea de a ne privi obiectiv sănătatea, stilul de viață și alegerile noastre din momentul prezent. Există multe modalități de a restabili vitalitatea mentală și hrăni creierul cu oxigenul și nutrienții de care are nevoie, schimbând câteva obiceiuri minore în stilul nostru de viață. "Unul din cele mai amabile lucruri pe care le poți face este să fii amabil și răbdător cu tine însuți. Cea mai mare iluzie este că viața ar trebui să fie perfectă" (Charlie Mackesy)
Cum să Scapi de Ceața Cerebrală:
1. Dormi suficient somn de calitate
Urmărește-ți programul de somn, ținând un jurnal cu orele la care adormi și la care te trezești. În plus, notează-ți cum te simți dimineața față de cum te simți după-amiaza. S-ar putea să te simți leneș sau moleșit la începutul după-amiezii, observând că ești mai somnoros, căscând la fiecare câteva minute și simțind nevoia de cofeină. Pentru a avea o zi eficientă este recomandat să dormi 7-9 ore de somn, deoarece capacitățile cognitive scad din cauza lipsei de somn. Este clar că un creier obosit, insuficient dormit, memoria sa este ca o sită spartă, care nu este capabilă să primească, să absoarbă, sau să rețină eficient o educație. Păstrează-ți mintea și corpul încărcate pentru ziua următoare.
2. Gestionează-ți stresul prin tehnici de relaxare
- Meditația este cea mai bună soluție pentru ceață cerebrală, depresie, anxietate, stres și multe altele. Meditația întărește cortexul prefrontal, parte a lobului frontal responsabilă de funcțiile cerebrale superioare. Conform cercetărilor, meditația a făcut schimbări semnificative în cortexul prefrontal, cum ar fi creșterea gradului de conștientizare, concentrare și luarea deciziilor. Sistemul nostru nervos parasimpatic, 'luptă sau fugi', este activat în cea mai mare parte a timpului, deci noi avem nevoie de instrumente care să ne ajute să ne calmăm mintea. Odată ce ne calmăm mintea, corpul nostru se adaptează automat la modul în care mintea vrea să acționăm/reacționăm. Prin meditația ghidată am învățat să scap de gândurile care rulau neîntrerup în mintea mea din clipa în care mă trezeam și până mă culcam, ducând la claritate și pace interioară. Reține că, deși există nori negri pe cer, acel întuneric va dispărea și tu vei vedea doar cerul albastru și senin.
Reduce cantitatea de alimente nesănătoase și procesate pe care le consumi zilnic. Schimbă-le cu alimente mai curate/sănătoase, cum ar fi legume, fructe și proteine. În aproximativ două-trei săptămâni vei observa o schimbare în corpul tău, simțindu-te mai ușor, mai echilibrat, reglat și cu o energie crescută.
La fel ca în cazul tuturor lucrurilor, nu este o solutie fixă pentru toate, dar fiecare strategie menționată mai sus ajută la furnizarea unei abordări holistice, astfel încât tu să poți observa schimbări semnificative în viața ta de zi cu zi. Noi ne înălțăm ridicându-ne unii pe alții.
>> Află mai multe <<
Comments