top of page

7 Mari Cauze ale Somnului Agitat și Cum să-l Înbunătățim


Somnul agitat; Cum să dormi bine


DORMI BINE. TRĂIEȘTI BINE. Acum, mai mult ca niciodată, somnul este cea mai importantă parte a vieții noastre. S-a observat în timpul acestei pandemii că există o creștere a insomniei. Chiar într-un moment în care noi avem cel mai mult nevoie de somn, deoarece lipsa somnului ne scade funcția imunitară și capacitatea de a face față stresului pe care îl putem întâlni în acest moment. O treime din viața noastră o petrecem dormind, deci nu ar fi util să dormim cât mai bine posibil? În acest articol, vom descoperi câteva dintre motivele pentru care trăim un somn agitat și ce putem face în legătură cu aceasta.Ce este somnul agitat sau neliniștit?

Somnul agitat sau neliniștit nu are o definiție concretă. Nu este o tulburare de somn identificată conform Academiei de Medicină a Somnului, ceea ce înseamnă că semnificația sa este subiectivă. În ciuda acestui fapt, există un sentiment general al aspectului său al senzației de a avea un somn agitat. Somnul neliniștit este în ochii privitorului; modul în care este perceput depinde dacă tu ești cel care încearcă să doarmă sau cel care doarme lângă ei.


Semne frecvente ale somnului agitat sunt:

 • Mișcarea și întoarcerea frecventă sau trezirea fără voie.

 • Sforăit puternic care implică gâfâit sau sufocare zgomotoasă.

 • Mișcare notabilă a membrelor, ridicarea din pat sau chiar somnambulism.

 • Vorbind sau țipând în timp ce dormi.

 • Măcinarea dinților (bruxism legat de somn).


Cu unele dintre aceste semne de neliniște, cum ar fi vorbirea sau mișcarea în timpul somnului, este posibil ca persoana să nu fie conștientă de comportamentul său și nu-și va aminti acest lucru când se trezește. Ca urmare, este posibil ca ei să nu perceapă somnul lor ca fiind neliniștit.Insomnia vs Somnul Agitat

Spre deosebire de somnul agitat, insomnia este o tulburare de somn definită în mod formal diagnosticată de un profesionist din domeniul sănătății conform criteriilor specifice. Chiar dacă unii oameni folosesc cuvântul insomnie în mod colocvial pentru a se referi la probleme generale de somn, termenul are un sens precis în medicina somnului. Insomnia este dificultatea de a adormi, de a rămâne adormit sau de a te trezi frecvent și de a nu mai putea să adormi la loc. În timp ce, cu un somn agitat, este posibil să poți adormi ușor, dar este un somn deranjat și adesea nu suficient de adânc pentru a fi suficient de odihnit. În practică, majoritatea persoanelor cu insomnie experimentează probabil un somn agitat; Cu toate acestea, nu toate persoanele care au un somn agitat, mai ales dacă se întâmplă doar ocazional, au insomnie.Care sunt cele 7 mari cauze ale somnului agitat / neliniștit?


1. Minte Agitată

 • Anxietate

 • Depresie

 • Sentimente de emoție

 • Stres

 • Griji

2. Stilul de Viață

 • Alcool

 • Consumând prea multă cofeină

 • Dietă

 • Nicotină

 • Prea multă stimulare înainte de culcare

3. Obiceiuri de Somn

 • Program de somn incoerent

 • Igiena săracă a somnului

4. Condiții Medicale

 • Hormoni

 • Sindromul Picioarelor Nelinistite

 • Apnee de somn

5. Mediu Înconjurător

 • Căldură sau frig în exces

 • Zgomot sau lumină în exces

 • Tulburări de zgomot

 • Saltea incomodă

6. Fizic

 • Durere fizică cronică

 • Nevoia frecventă de a urina

 • Lipsa expunerii la lumina soarelui

7. Influențe Exterioare

 • Diferența de fus orar

 • Ritm circadian nealiniat

 • Programele de lucru


Calitatea Vieții

Somnul neliniștit cronic poate avea un impact major asupra calității vieții tale, provocând somnolență în timpul zilei, iritabilitate, creștere în greutate, dureri de cap și probleme de concentrare. De asemenea, îți poate reduce nivelul de performanță la locul de muncă sau la școală. Calitatea slabă a somnului îți poate scădea chiar imunitatea, făcându-te mai vulnerabil la boli. Anxietatea poate fi, de asemenea, atât un simptom, cât și o cauză a somnului agitat. Dacă somnul agitat se întâmplă în mod regulat, aceste probleme pot deveni din ce în ce mai problematice și chiar periculoase dacă ești somnolent în timp ce conduci sau folosești utilaje grele.Cum să Scapi de Somnul Agitat și Neliniștit?

Pentru a reduce sau elimina somnul neliniștit, putem începe prin a evita cauzele evidente:


 • Evită să mănânci înainte de culcare, neavând suficient timp pentru ca stomacul tău să termine digestia. Timpul pentru a nu mai mânca înainte de culcare variază de la persoană la persoană, dar, în general, ar trebui să încetezi să mănânci cu cel puțin 3 ore înainte de culcare.

 • Evită cofeina, alcoolul și nicotina seara.

 • Evită divertismentul stimulent sau jocurile video.

 • Evită să utilizezi computerul cel puțin o oră înainte de culcare. Ecranul albastru îți poate reduce melatonina.

 • Încearcă să faci niște exerciții fizice în timpul zilei.


Schimbarea Stilului de Viață Pentru a Ajuta la Reducerea Somnului Neliniștit

Deoarece somnul agitat este adesea rezultatul stresului cronic pe care noi îl întâlnim în mod regulat în viață, există mai multe modificări ale stilului de viață pe care noi le putem face pentru a reduce acest stres și a ne îmbunătăți somnul - precum și atâtea alte probleme de sănătate legate de stresul cronic.

Echilibru Între Viață și Profesie

Cu programe agitate de muncă, obligații familiale, situații de sănătate, schimbări majore de viață și chiar momente de sărbătoare care necesită timp și efort pentru a planifica și participa. Stresul este o parte a vieții și, deși stresul acut ne poate motiva și ne poate ajuta să ne concentrăm asupra unei sarcini, stresul cronic are ramificații grave, iar somnul neliniștit este unul dintre primele semne ale unei probleme.Elimină Stresul Vieții

Gândindu-ne și stresându-ne despre tot ceea ce trebuie realizat a doua zi, argumentul pe care l-ai avut cu șeful tău sau alt coleg, probleme legate de bani sau poate că ai primit un diagnostic de sănătate nefavorabil poate persista dacă nu abordezi problema. Permițând oricărui lucru să interfereze cu somnul, nu va schimba situația în acea seară sau nu te va pregăti mental și fizic în găsirea unei soluții la lumina zilei.


 Atât de simplu, dar adesea uitat!

 Eliminând stresul prin meditație este de asemenea dovedit creșterea calității somnului.


Dacă noi am putea vedea cu ochii noștri cât de nociv este stresul pentru sănătatea noastră fizică, noi am face o prioritate să avem grijă de mintea noastră.Măsuri de Îngrijire Proprie

Să ai grijă de tine este un pas important, precum și să recunoști că ai nevoie de puțin ajutor. Delegarea sarcinilor la domiciliu și la locul de muncă te poate ajuta să-ți ușurezi sarcina și să te ajute să-ți îndeplinești sarcinile. Uneori, asociem cererea de ajutor ca o formă de slăbiciune, când de fapt este un act de împuternicire. Nimeni nu poate face totul în fiecare zi și unii oameni au anumite resurse, abilități și timp, care pot completa propriile noastre puncte forte.Cere Ajutor Prietenilor

Fie că te ajută să pregătești cina, transportul la întâlniri sau pur și simplu îndrumarea în timpul unei tranziții dificile din viața ta, cerând ajutorul prietenilor îți poate aduce beneficii și crezi sau nu, de asemenea, îi poate ajuta și pe ei. Oamenii vor să fie utili și apreciați. Nu este o povară să te bazezi pe cei care oferă sau vor să ajute.Ajutor profesional

În cazul unor factori de stres mai serioși, cum ar fi decesul în familie, diagnosticul major, pierderea locului de muncă sau criza financiară, este încurajată solicitarea de ajutor profesional sub forma unui consilier, consilier financiar sau ghid spiritual/religios. Anxietatea și tumultul emoțional al oricăruia dintre aceste scenarii pot crea stres cronic în organism și acest lucru este contraproductiv pentru restul corpului care trebuie să se vindece sau să se repare.Meditația s-a dovedit în multe studii că are un efect profund și durabil în reducerea stresului cronic și în ameliorarea problemelor de somn. O rutină regulată de meditație este foarte benefică, mai ales făcând meditație înainte de culcare.
Ajutorul Este Doar la un Click Distanță

Tu poți găsi ușurare prin meditația minții pentru a te ajuta să adormi ușor și repede, să dormi bine și să rămâii adormit mai mult timp.


Calmul sau pacea minții nu este ceva ce trebuie obținut, ci la care noi trebuie să ne întoarcem.

Starea naturală a oamenilor este aceea de a fi calmi și pozitivi, așadar învățând cum să ne întoarcem la această stare este cheia.


Urmând o practică de curățire a minții tu vei ajunge să descoperi calmul / pacea care este în interiorul tău.


Așadar, o minte calmă este absența numeroaselor și nenumăratelor gânduri în mintea ta care te țin ocupat în timpul zilei și treaz în timpul nopții.


Mintea goală este precum cerul gol.

Norii sunt ca mințile negative care vin și pleacă.


Devenind mintea cerului care niciodată nu se schimbă este calea spre adevăratul Calm sau pacea minții.

Pentru un somn bun, liniștit, și odihnitor, meditează cu noi 👉 MeditațieRomania
261 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

댓글


bottom of page