top of page

Ce se Află Dincolo de Gânduri?

Problema noastră este că noi credem că gândurile noastre sunt adevărate și noi credem în ele. Noi, oamenii, ne simțim rău în mod inutil. Cel mai mare motiv pentru asta este faptul că noi credem în gândurile pe care noi le avem despre ce este în neregulă cu noi, ce este în neregulă cu lumea, cum ar trebui să fie ceilalți și cum ar trebui să fiu eu.


Există studii care indică faptul că noi avem peste 60.000 de gânduri în fiecare zi, dintre care peste 80% sunt gânduri negative, iar noi trăim ca sclavi ai propriilor noastre gânduri. Deoarece noi nu ne putem opri din a gândi aceste gânduri negative, este ca și cum am fi blocați într-o închisoare de gânduri.


Lumea minții noastre este în întregime subiectivă și nu are nimic de-a face cu realitatea. De exemplu, dacă două persoane intră în aceeași cameră, ei vor avea două percepții diferite despre cameră. Experiența va fi diferită în funcție de preferințele personale, experiențele anterioare, vârstă, cultură etc. Astfel, ei văd propria lor imagine a camerei și nu camera așa cum este ea. Același lucru este valabil pentru toate experiențele noastre. Ce este un eveniment deranjant pentru o persoană este o plăcere pentru cealaltă. Un lucru sau un eveniment nu are în sine nici o încărcătură de bun sau rău, frumos sau urât; doar percepția noastră, mintea noastră, gândurile și sentimentele noastre sunt cele care definesc ceva ca fiind bun sau rău, frumos sau urât.


Ceea ce noi numim viața noastră este o scurgere a lumii minții noastre. Conținutul lumii noastre mentale - experiențele, trăirile, gânduri, sentimente etc. - este rulat în mod constant ca un film în interiorul nostru. Un cinematograf în care noi suntem atât ecranul, cât și actorii și publicul. În film se joacă scene pline de inadecvare, dorință, standarde, singurătate, dorință de confirmare și iubire, temeri, dorințe, rușine etc. Când noi trăim controlați de conținutul acestui film, viața noastră devine dificilă. Cu cât noi suntem mai identificați cu filmul nostru, cu atât mai important este acesta pentru experiența noastră de viață.


O minte imatură crede că există o soluție în interiorul filmului. Dacă ne simțim rău, noi dăm vina pe diverse circumstanțe (alte persoane, propriul meu trecut, defectele mele). Mintea imatură crede că ea își poate rezolva nefericirea prin satisfacerea dorințelor sau prin căutarea plăcerii, bani, recunoaștere etc. Dintr-o astfel de perspectivă, noi încercăm să facem lucrurile să fie bine; putem spune că noi încercăm să facem ca lumea să ni se potrivească nouă. Uneori poate părea că noi reușim și ne simțim mai bine pentru o vreme. Cu toate acestea, este o soluție iluzorie, deoarece lucrurile sunt în continuă schimbare. În curând vor fi din nou în acțiune. Îngrijorarea, stresul și anxietatea, nemulțumirea.


Pe măsură ce mintea se maturizează, tu începi să realizezi că nu există un răspuns în gândurile tale sau să cauți în circumstanțe externe. Mintea matură înțelege că este imposibil să găsești o fericire durabilă acționând astfel.


Meditatie; Libertate; Fericire

Cheia libertății este să 'vezi dincolo' de gânduri. Prin meditație, noi ne golim mintea de gânduri și sentimente. La prima vedere, poate suna puțin ciudat. Oamenii se întreabă uneori dacă acest lucru înseamnă că nu mai gândești sau că devii apatic față de lumea exterioară. Cu toate acestea, nu este cazul. Ceea ce se întâmplă este că tu începi să vezi lumea așa cum este ea. Lumea este ceea ce este, o ființă, o existență dincolo de conceptul omului de bine și rău, corect și greșit. Văzând această ființă nu înseamnă să devii apatic. Dimpotrivă. Trăind în existența obiectivă înseamnă să încetezi să mai fii egocentric. Pentru cel a cărui minte este una cu lumea, este natural să fie empatic cu ceilalți, să înțeleagă și să lucreze pentru ceva mai mare decât pentru el însuși. Va fi o viață bună. Existența obiectivă de asemenea nu este legată de trecut sau viitor. Ea poate astfel acționa aici și acum, fără să fie blocată în vreo amărăciune sau regret.


Meditatie; Cum să scapi de stres, anxietate, griji, gânduri negative

Calea de urmat este de a goli mintea sau 'arunca' gândurile și sentimentele din minte. De îndată ce conștientizezi un gând sau un sentiment, scapă de el (aruncă-l) folosind meditația. Aceasta duce la întoarcerea conștiinței noastre - încetul cu încetul - la starea sa originală de existență pură. După o perioadă de practică, vei observa că mintea - într-o măsură din ce în ce mai mare - se odihnește în această existență pură. Deși tu îți poți observa gândurile și sentimentele, tu nu mai ești sclavul lor. Tu nu mai ești fixat și identificat cu ele. Tu nu mai 'crezi' în ele ca fiind cine ești tu.


Încetul cu încetul, noi devenim din ce în ce mai puțin interesați de noi înșine, de cum ne simțim, de cum este 'forma zilei', de grija chinuitoare pentru viitor. În schimb, noi devenim vii în prezent. Noi ne putem dedica la ceea ce avem de făcut, munca noastră, îngrijirea copiilor noștri, ascultând și dând sfaturi celorlalți etc. Devine natural în noi să ne concentrăm asupra muncii noastre și să îi ajutăm pe ceilalți.


Cele de mai sus nu ar trebui să fie interpretate greșit ca suprimând sau negând nevoile noastre. O astfel de acțiune ar duce la epuizare. Prin golirea minții, dimpotrivă, apare în noi un echilibru natural. În orice situație, noi suntem echilibrați. De exemplu, dacă anterior ne-am suprimat și nu am vorbit niciodată, ne-am asumat o responsabilitate copleșitoare etc., noi dobândim înțelegerea și curajul de a vorbi, de a delega sarcini de lucru sau de a ne reduce nivelul de ambiție. Dacă, în schimb, noi am fost comozi, i-am împovărat pe alții cu munca sau le-am îngreunat în alt mod situația, noi devenim conștienți de acest lucru și ne vom schimba în mod natural într-o direcție în care îi considerăm mai mult pe ceilalți. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru este că adevărata Minte din noi este în mod natural echilibrată.


În acest fel, noi începem să descoperim adevărata existență din noi. Existența tuturor lucrurilor. Este reală și valoroasă. Obținem o înțelegere mai profundă a sensului iubirii și bucuriei. Viața devine o bucurie.





36 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page