Nu-mi amintesc să fi avut o zi fără să simt sau să nu urăsc pe cineva - aveam atât de multă ură în mine. Deseori îmi petreceam zilele simțindu-mă mizerabil și plin de ură. Dacă cineva mă nedreptățea sau mă rănea în vreun fel, eu căutam să mă răzbun. Nu doar pe ei voiam să-i văd morți, ci și întreaga lor familie! Bine, poate nu complet serios, dar cu siguranță aveam aceste gânduri. Atât de multă ură aveam! Nebunie.
De unde vine ura?
Ura provine din sentimente de inferioritate, lăcomie, lene, slăbiciune etc. Cu cât avem mai multe din aceste sentimente în mintea noastră, cu atât noi suntem mai predispuși la ură. Noi ne dorim multe de la viață, dar simțim că noi nu avem capacitatea să creăm o astfel de viață pentru noi înșine și, în schimb, noi ne urâm pe noi înșine pentru că nu suntem suficient de puternici. Și astfel, de fapt, nu pe ceilalți noi îi urâm: din moment ce noi suntem nemulțumiți de noi înșine, subiectul real al urii noastre este, de fapt, noi înșine.
Cu toate acestea, această pucioasă neagră a urii se împrăștie apoi în jur, se lipește și pătează tot ce ne iese în cale: pe cei pe care îi considerăm mai buni decât noi, sau pe cei pe care îi privim cu dispreț, sau chiar pe cei care au aceleași slăbiciuni ca și noi, de asemenea, societatea, norme, grupuri, trenduri, politicieni, orice de fapt.
Totul începe cu noi înșine. Gandeste-te la asta. Probabil că ai avut zile în care te-ai simțit bine despre tine însuți. În aceste zile, tu nu urăști. Tu vrei doar să-i îmbrățișezi pe ceilalți, nu-i așa? Nu este timp pentru ură în aceste zile. Cu toate acestea, când noi nu ne simțim bine cu noi înșine, noi ne întoarcem cu ușurință la ură. Se pare că este mai ușor să urăm decât să facem ceva în legătură cu situația noastră.
Aceasta este valabil pentru tot ceea ce este negativ în mintea umană, cum ar fi furia, depresia, anxietatea etc. În secret, nouă ne place să ne simțim nefericiți pentru că asta ne oferă o scuză pentru a nu face ceea ce trebuie să facem, adică să ne ridicăm și să mergem mai departe.
Eliminarea urii
Sunt diferite căi de a lucra asupra urii. Ceea ce mi s-a părut deosebit de util este meditația. Meditația este un proces introspectiv prin care noi ne uităm în interiorul nostru pentru a descoperi ce este acolo și renunța la ele. Pe măsură ce noi renunțăm la ceea ce noi ținem în mintea noastră, noi începem să ne simțim în mod natural mai ușori și mai fericiți în interior.
Este deosebit de bine să localizăm toate momentele din viață în care ne-am simțit inferiori, geloși sau pur și simplu nemulțumiți de noi înșine. Aceste amintiri sunt pline de atașamente negative, iar când noi privim înapoi la noi înșine, aceste atașamente se manifestă sub forma unor puternice emoții negative, precum ura sau furia. Când ele apar în mintea noastră, este timpul să le aruncăm. Noi putem să le facem să dispară ca fumul sau să le ardem în foc cu ajutorul metodei de meditație.
Pe măsură ce noi practicăm această meditație, noi devenim conștienți de cât de multe din aceste porcării negative avem noi de fapt în mintea noastră. Uneori pare fără sfârșit. Dar dacă noi continuam să practicăm, încetul cu încetul mintea noastră devine mai liniștită și începem să avem capacitatea de a trece peste și merge mai departe.
Când noi am eliminat mult din această ură, noi începem să ne acceptăm așa cum suntem. Următorul pas urmează în mod natural, și anume să ne permitem nouă înșine să ne iubim pe noi înșine. (Spun 'să ne permitem' pentru că noi am fost atât de obișnuiți să ne urâm pe noi înșine, încât simplul gând de a ne iubi poate părea ridicol la început).
Iubirea pe care noi o simțim față de noi înșine nu este o iubire orgolioasă sau forțată, este o iubire tandră și de acceptare, deoarece izvorăște din Sinele Adevărat, din Sursă. Această realizare stârnește o dorință umilă de a crește și evolua în a deveni o ființă umană mai bună. Noi dorim să învățăm lucruri noi, să-i încurajăm și să-i ajutăm pe ceilalți și să contribuim cu valoare în lume. Este un proces frumos. Încet-încet noi începem să înflorim. Încetul cu încetul, ura încetează să ne mai ocupe timpul și energia și noi începem să ne concentrăm asupra lucrurilor pozitive din viață.
Transformare
Meditația este un proces de transformare. Meditează zilnic, dar - foarte important - nu uita să pui în acțiune. Ce vreau să spun prin a pune în acțiune este să depui un efort învățând lucruri noi, ajutându-i pe ceilalți, îngrijindu-te de ceilalți și, în general, lucrând într-o direcție ghidată de înțelepciunea ta interioară și de iubirea și acceptarea de sine nou descoperite.
Eu am amânat mult prea mult timp punerea în acțiune. Din cauza lenei mele, m-am limitat la meditație și am crezut că doar asta va rezolva totul, dar nu a fost suficient. Să acționăm este esențial pentru ca noi să ne transformăm. Numai atunci putem să creștem, să ne eliberăm complet de ură și să ne dezvoltăm în ființe umane cu adevărat frumoase.
>> Află mai multe <<
Comments